top of page
desktop-wallpaper-black-gradient-red-gradient.jpg

 De ce i se spunea Vlad Dracul?

     Cândva, în vremuri îndepărtate dăinuia un Ordin al Dragonului. Acest ordin din secolul al XV-lea, întemeiat de către Sigismund de Luxemburg în anul 1408, avea ca scop protejarea statelor creÈ™tine de influenÈ›ele invaziei otomane.

Acestui ordin i s-a alăturat È™i voievodul din Muntenia, Vlad Dracul, în anul 1413, fiind primit chiar de întemeietorul său, la Nurenberg. Unii istorici consideră că acest ordin, a influenÈ›at mai apoi È™i legendele despre Vlad ÈšepeÈ™, dracul transilvănean. Făcând probabil o corelaÈ›ie între simbolul propriu-zis al ordinului, acesta fiind reprezentat de un dragon. Vlad era atât de mândru că făcea parte din acest ordin de cavalerie, încât, o dată ajuns domn al Ţării RomâneÅŸti, a pus să se bată pe monede ÅŸi să se sculpteze, ca o emblemă a lui, acel dragon - de unde în popor i s-a zis Vlad Dracul, adică Dragonul. De aici vine ÅŸi numele de Dracula sau Drăculea pentru el ÅŸi pentru fiii săi. De aceea, Vlad Å¢epeÅŸ a devenit pentru străini Dracula.

     Ordinul Dragonului (Ordo Draconis- în latineÈ™te) era un medalion de aur reprezentând un balaur încolăcit în cerc. Deasupra era o cruce ce avea scris pe verticală O, quam misericors est Derus (O, cât de milostiv este Dumnezeu), iar pe orizontală Jestus et pius (fii, drept È™i credincios). La acea dată (1431) mai erau membri ai Ordinului, regele Aragonului ÅŸi Neapolelui Alfons al V-lea, despotul sârb Åžtefan Lazarevici, regele Poloniei Vladislav Jagello, ducele Lituaniei Witold ÅŸi bineînÈ›eles Sigismund de Luxemburg. Åži deoarece dragonul-balaur era numit în latină draco, Vlad a fost poreclit Dracul, ceea ce ar fi însemnat „Vlad purtătorul de dragon”, însă cu o  întrerupere de vreun an ÅŸi jumătate, când l-a Å£inut închis sultanul ÅŸi l-a înlocuit cu unul dintre „DăneÅŸti". Åži acest Vlad al lui Mircea va rămâne în istorie cu numele de Vlad Dracul.

Printre legende, mituri È™i povestiri, se numără È™i fapte reale care i-au conturat de-a lungul secolelor imaginea globală a unui voievod cu dorinÈ›a de putere absolută, un voievod crud È™i de neînvins. 

Versiunea salvă a Povestirii despre Dracula voievod arată că domnul „aÈ™a de mult ura răul în È›ara sa”, încât nimeni din cei vinovaÈ›i de hoÈ›ii, tîlhării, minciuni È™i nedrăptăți nu scapă de la moarte, “fie că era boier mare, sau preot ori călugăr, sau om de rând”. Cruzimea sa a inspirat frica È™i teroarea în rândul localnicilor, dar nu numai în randul lor. Inamicii săi È™tiau cât de rău È™i nemilos este voievodul, fie din legendele care circulau de pe un meleag pe altul , fie din contactele directe cu mânia, teroarea È™i setea de sânge a acestuia. Se spune ca acesta È™i-ar fi servit musafirii veniÈ›i în È›inuturile transilvănene, cu pâine înmuiată în sângele duÈ™manilor săi. Aceasta fiind una dintre cele mai îngrozitoare acÈ›iuni ale sale.

     Se zice că de îndată ce a venit în scaun, în 1456, a poruncit să fie adunaÅ£i hoÅ£ii ÅŸi cerÅŸetorii, i-a închis într-o casă ÅŸi, după ce i-a ospătat, le-a dat foc. Pe boierii răzvrătiÅ£i sau neascultători îi trăgea în Å£eapă. Era un supliciu înfiorător: se înfigea un mare ţăruÅŸ în pământ, sau se tăia ÅŸi subÅ£ia un pom mic, iar în această Å£eapă osânditul era, într-un fel, răstignit - lucru groaznic de povestit; se ungea Å£eapă cu seu ÅŸi se introducea prin fund, însă cu încetul, pentru a nu provoca moartea imediată; nu trebuia ca Å£eapă să străpungă ficatul sau inima, ci să iasă prin gât, lângă cap, iar omul stătea expus până expia, îi mâncau corbii ochii. Era, încă o dată, un supliciu groaznic despre care s-a aflat până departe ÅŸi se zvonea că Å¢epeÅŸ ar fi tras în Å£eapă mii ÅŸi mii de oameni.

     După cum afirmă È™i Neagu Djuvara în opera sa, pedepsele preferate de marele drac erau unele nemiloase, ce invadau oÈ™tile cu o mare roÈ™iatică învolburată, stârnită de împungeri. Trasul în teapa, era tactica preferată a lui Vlad, devenind în timp una dintre cele mai emblematice amprente ale acestuia. Aceasta modalitate de a-i nimici pe rivali, era executată într-un mod brutal, dar în aÈ™a fel încât să fie torturat, È™i să nu aibă o moarte prea rapidă, ci dimpotrivă, să simtă chinurile È™i durerea o perioadă bună de timp. I se aplica o înfingere strategică a țăruÈ™ului, aÈ™a încât inima È™i ficatul, două organe vitale, să nu fie străpunse. Astfel, victima murea de foame, de sete ori de durerile chinuitoare. De aici, imputându-i-se numele de Vlad ÈšepeÈ™, cel ce trage-n È›eapă orice neam străin, ce-i amenință siguranÈ›a poporului său.

     Alte povestiri – cele mai numeroase – conturează în Vlad ÈšepeÈ™ figura unui domn drastic, hotărât să statornicească în È›ara sa un climat de muncă. Cinste È™i dreptate exemplare în care să nu mai existe minciună, hoÈ›ie, înÈ™elătorie È™i lene. Unde vorba È™i povaÈ›a nu au efect, dovedesc È›eapa, sabia È™i focul. Pentru a demonstra efectul său È™i puterea de care dă dovadă în faÈ›a cetățenilor È™i frica inspirată lor, acesta recurge la o încercare a poporului.

Prigonirea împotriva hoÈ›ilor È™i tâlharilor face ca pe vremea lui ÈšepeÈ™ nimeni sa nu se teamă pentru avutul său. Un “negustor din cetatea FlorenÈ›a”, a ajuns la TârgoviÈ™te, este sfătuit de domn să-È™i lase noaptea averea în ulită, “fără paznici, fără priveghetori.” DimineaÈ›a, găsind totul la locul său, străinul exclamă uimit că “asemenea lucru n-a văzut în nici o È›ară din câte a străbătut. Proverbială a rămas, pănă azi, în popor, povestea cu cana de aur pusă de ÈšepeÈ™ la o fântână, nelegată „nici cu lanÈ›, nici cu curmeiu” pe care n-a îndrăznit să o ia „nimeni niciodată, cât a fost el domn.” 

     Povestirile-legende despre Vlad ÈšepeÈ™, cultivate pe cale orală la români, prezintă, în comparaÈ›ie cu cele de circulaÈ›ie străină, particularitățile proprii, determinate, desigur, de atitudinea diferită, întrutotul favorabilă față de erou. Se remarcă, în primul rând, lipsa acelor interpretări tendenÈ›ioase, marcate în altă parte de maliÈ›ie È™i spirit partisan denigrator. Voievodul este prezentat aÈ™a cum l-a vazut poporul român: domn viteaz È™i cu dragoste de È›ară, judecător drept, dar neînduplecat, om de ispravă È™i ager la minte. Orice act al său, oricât de aspru È™i de dur, are o motivaÈ›ie, o raÈ›iune ce stă mai presus de persoana sa. ExcepÈ›iile sunt puÈ›ine È™i îÈ™i au explicaÈ›ia în prelucrările târzii, influenÈ›ate de versiunile străine.

Trecerea ireversibilă a timpului, poveÈ™tile transmise prin viu grai de către o generaÈ›ie la alta, de la un popor la altul, fac posibilă diversificarea adevărului în ceea ce îl priveÈ™te pe adevăratul Vlad ÈšepeÈ™. Izvoarele bizantine turceÈ™ti, versiunile povestirilor slave, ale celor germanice însă, nu vor schimba trecutul È™i adevărul istoric, în modul în care s-a petrecut el de-a lungul secolelor risipite în umbra timpului.

     Trecând de la nivelul legendelor È™i al tărâmului ficÈ›ional, sau mai putin ficÈ›ional, putem afirma cu promtitudine, sustinuÈ›i de izvoarele existente, că Vlad ÈšepeÈ™ È™i-a exercitat puterea pe teritoriul Valahiei, având ca funcÈ›ie supremă, funcÈ›ia de voievod. Voievodatul are în cadrul său un mosaic de funcÈ›ii, prima aflată în fruntea clasamentului este cea de voievod.

La vârsta de 17 ani, în anul 1448, ÈšepeÈ™ devine domnitor doar pentru câteva luni.  Prin prisma faptului că a fost susÈ›inut de marile puteri turceÈ™ti cu o armată, acesta vine pe tronul Țării RomâneÈ™ti, pregătind astfel o răzbunare sângeroasă. Îl nimiceÈ™te pe Vladislav al II - lea, cel care îi omrâse tatăl È™i pe bunul său frate.

La puÈ›ină vreme de la ocuparea tronului, în septembrie 1456, Vlad trimite, prin intermediul căpeteniilor saÈ™ilor din BraÈ™ov È™i Èšara Bârsei, jurământul său de credință regelui Ungariei.  

    După moartea bunicului său, Mircea cel Bătrân, acesta îi face o vizită lui Mihail Szilàgyi la Curte de la Buda, cu scopul de a găsi în el un aliat împotriva nobililor  unguri sau împotriva partidelor săseÈ™ti. Cei doi, având nevoie unul de celălalt pentru a face față posibilelor pericole venite din cele două direcÈ›ii, se aliază formând un front comun. Aceste relaÈ›ii se vor dovedi a fi unele favorabile È™i productive.

     Bune raporturi doreÈ™te ÈšepeÈ™ să întreÈ›ină È™i cu vecinii de la graniÈ›a Transilvaniei – puternicele È™i bogatele burguri ale saÈ™ilor È™i secuilor, de ale căror sprijin avea atâta nevoie în politica sa antiotomană. AÈ™a cum rezultă din corespondenÈ›a sa cu BraÈ™ovul, Sibiul È™i Èšara Bârsei, Vlad se angajase, încă dinainte de intrarea în domnie, să colaboreze cu aceÈ™tia în timp de pace È™i să se sprijine reciproc în vreme de război. 

     El îl sprijină pe Ștefan cel Mare să ocupe tronul Moldovei, profitând de alianÈ›ele încheiate în 1457.

Față de turci, politica lui Vlad ÈšepeÈ™ este de studiu È™i aÈ™teptare, pândind momentul în care să redea țării independenÈ›a deplină. Îndată după luarea domniei, act petrecut fără consimțământul PorÈ›ii, Vlad se vede supus la presiuni de tot felul din partea curÈ›ii otomane.  

      Imediat după preluarea tronului, Vlad ÈšepeÈ™, refuză plata tributului. Sultanul a răspuns prin încercarea de a-l captura pe voievod, acÈ›iune a turcilor fiind dejucată de către inteligenÈ›a domnului român.

Acesta întreprinde o serie de atacuri împotriva cetăților turceÈ™ti de la Sud de Dunăre. Surprins de sfidarea lui ÈšepeÈ™, Mehmed al II - lea i-a pregătit un răspuns pe măsură: 60.000 de luptători. Văzând acestea, Vlad a ripostat cu 30.000 de luptători, aplicând tactica pământului pârjolit.

În anul 1462 are loc Campania militară din aproprierea È›inutului TârgoviÈ™te. Noaptea de 16 spre 17 iunie, a fost propice pentru a declanÈ™a celebrul atac nocturn, ce a adus pierderi mari turcilor.     

      De-a lungul întregii sale domnii, voievodul a purtat o serie de bătăli È™i războaie, dând dovadă de vitejie.

Legendele despre personajul Dracula, Vampirul continuă să facă È™i acum înconjurul lumii, stârnind misterul È™i curiozitatea. NuanÈ›ele secretelor despre viaÈ›a lui ÈšepeÈ™, de după moarte, inexistenÈ›a unui trup poziÈ›ionat într-un loc anume, precizat cu exactitate în surse demne de crezare, refac un film al torturii mentale. A existat vreodată, Dracula cel ce bea sângele duÈ™manilor săi? Tot ce putem confirma este doar existenÈ›a trecută a lui Vlad ÈšepeÈ™. 

 În concluzie ,Vlad ÈšepeÈ™, însângeratul drac, È™i-a creat o imagine a unui mare voievod, înÈ›elept È™i autoritar prin faptele È™i acÈ›iunile sale, prin tratate, incursiuni È™i prin relaÈ›iile cu marii boieri. Pe langă tot acest ansamblu al calițăților dominante, acesta îÈ™i conturează È™i îÈ™i impune doza de cruzime nemărginită, care-l va face remarcat È™i peste secole, până în veacurile noastre È™i mai departe de ele. Personal, cred că viul grai, nu va pieri nicicum, atât timp cât vor fi săvârÈ™ite fapte.

image.png
image.png
desktop-wallpaper-black-gradient-red-gradient.jpg

Vlad ÈšepeÈ™

Coordonator:
prof. Marius UDUDEC

Absolvent:
RareÈ™-Gabriel MITREA

bottom of page