top of page
desktop-wallpaper-black-gradient-red-gradient.jpg

La pas prin Ținutul Transilvaniei

image.png

     Unul dintre cele mai impresionante monumente istorice ale României se află în Pasul Bran-Rucăr. Castelul Bran se situează la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov, pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti, acolo unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.

Prima atestare documentară a Castelului Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, braşovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran. La sfârşitul secolului al XV-lea, fortificaţia a fost subordonată autorităţii comitetului secuilor, trecând sub conducerea voievodatului   Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legătura lui Vlad Ţepeş cu Branul a fost consemnată tot în această perioadă. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Ţării Româneşti cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.

     Castelul Bran, impunătorul monument încărcat de istorie, este asociat de milioane de turiști din lumea întreagă cu povestea contelui Dracula, personajul fictiv creat de scriitorul Bram Stoker, însă acest lucru nu reflectă nicidecum adevărul istoric, știut însă de prea puțini. Din acest motiv, cei care administrează proprietatea arhiducelui Dominic de Habsburg au găsit o modalitate pentru a promova obiectivul turistic, în așa fel încât să fie promovată atât istoria locului, cât și legenda lui Dracula.

desktop-wallpaper-black-gradient-red-gradient.jpg

Vlad Țepeș

Coordonator:
prof. Marius UDUDEC

Absolvent:
Rareș-Gabriel MITREA

bottom of page